Samverkan för hållbara värden
2021 kan sammanfattas som ytterligare ett år då vi skapade värden runtom i Norden genom vårt närproducerade samhällsbygge. Vi bidrog på olika sätt till att förbättra vardagen där människor lever sina liv. För Peab innebar det en lönsam tillväxt och bred måluppfyllnad av våra uppdaterade finansiella och icke-finansiella mål.
När vi på Peab summerar 2021 så kan vi lägga ytterligare ett framgångsrikt år bakom oss. För verksamhetsåret innebar det fortsatt lönsam tillväxt, starkt kassaflöde, hög orderingång och en stark finansiell ställning. Koncernens nettoomsättning ökade med fem procent under 2021 och passerade 60 miljarder kronor. Rörelseresultatet uppgick till 3,1 miljarder kronor och rörelsemarginalen till 5,2 procent.
Vårt arbete med att förbättra rörelsemarginalerna fortsätter att bära frukt inom såväl entreprenadverksamheterna Bygg och Anläggning som Bostadsutveckling. Integrationsarbetet inom affärsområde Industri efter förvärvet av YIT:s nordiska beläggnings- och ballastverksamhet 2020 går enligt plan och har kommit en bra bit på vägen. När vi för första gången redovisar utfallet av samtliga våra nio externa mål kan vi konstatera att måluppfyllnaden är bred.
Rik flora av uppdrag
Variationen på uppdrag och den geografiska spridningen är fortsatt god inom Peabkoncernen, även om andelen bostäder utgjorde en allt större del 2021. Inom affärsområde Bygg stod bostadsuppdragen för en växande del av omsättningen, samtidigt som offentliga fastigheter som skolor och idrottsanläggningar växte påtagligt. De offentliga behoven är tydliga även inom affärsområde Anläggning och året förde med sig flera spännande infrastrukturprojekt, såsom hamn-, bro- och väguppdrag. Inom affärsområde Industri står idag beläggnings- och ballastverksamheterna för drygt 60 procent av omsättningen. Det ger oss en marknadsledande position i Norden på denna mindre konjunkturkänsliga marknad.
Våra fyra affärsområden, den goda geografiska spridningen av uppdrag i Norden, offentliga kunder som står för nästan hälften av vår omsättning samt uppdrag som till nästan 90 procent är mindre än 500 miljoner svenska kronor är fyra viktiga aspekter som ger oss god riskspridning och stabilitet i verksamheten.
Fortsatta satsningar inom bostads- och fastighetsutvecklingsaffären
Vårt fjärde affärsområde Projektutveckling gjorde också viktiga framsteg under året. Trots coronapandemin fortsatte verksamheten att utvecklas stabilt. Både igångsättningen av egenutvecklade bostäder och försäljningen ökade, även här med bra geografisk spridning i Sverige, Norge och Finland. Bostadsutveckling tecknade dessutom flera avtal om försäljning av hyresrättsprojekt, som kommer att resultatavräknas vid färdigställande och överlämning. Inom Fastighetsutveckling bidrog ett antal fastighetstransaktioner under året till rörelseresultatet och vi startade nya fastighetsprojekt i bland annat Malmö och Göteborg. I slutet av året gjorde vi även en miljardinvestering på Lilla Essingen i Stockholm som ger oss en omfattande byggrättsvolym. Allt detta är exempel på satsningar i linje med vår strategi. Inom Projektutveckling kan vi idag, beroende på marknadsläge, rikta vårt utvecklingsfokus på såväl bostads- och hyresrätter som på kommersiella fastigheter och samhällsfastigheter.
Första året med uppdaterade mål
Som ett led i att Peab idag är en nordisk samhällsbyggare med omfattande lokal närvaro och fyra samverkande affärsområden fastställde ledningen och styrelsen i början av 2021 nio externa finansiella och icke-finansiella mål. Målen är branschrelaterade och kategoriseras under de strategiska målområdena nöjdaste kunderna, bästa arbetsplatsen och mest lönsamma företaget samt det nya, fjärde strategiska målområdet ledande inom samhällsansvar. Här ingår klimat- och jämställdhetsfrågorna.
Det fina resultatet vi levererar för 2021 och den breda måluppfyllnad vi uppvisar är naturligtvis tack vare våra omkring 15 000 engagerade medarbetare. Det är de som på varje lokal marknad runtom i Norden gör det närproducerade samhällsbygget möjligt.
När vi nu för första gången redovisar status för samtliga nio mål är det glädjande att kunna konstatera att måluppfyllnaden är bred. Vi ligger till exempel över våra mål när det gäller Nöjd-kund-index, att rekommendera Peab som arbetsgivare (eNPS) och målet om jämställd rekrytering. Vi har likaså en minskande trend avseende allvarliga olyckor, och koldioxidintensiteten utvecklas åt rätt håll när det gäller våra två klimatrelaterade mål även om nedgången för insatsvaror och köpta tjänster är mindre än för egen produktion. Vad avser våra tre finansiella mål, så utvecklas rörelsemarginalen i rätt riktning. Vårt mål är att över tid ha en rörelsemarginal överstigande 6 procent och under året har vi tagit oss från 4,5 (exkluderat effekten av utdelningen av Annehem Fastigheter) till 5,2 procent. Till följd av ett starkt kassaflöde uppgår nettoskuldsättningsgraden efter årets utgång till 0,2 som är lägre än målintervallet 0,3-0,7. Detta trots att vi fortsätter att investera i framför allt affärsområdena Industri och Projektutveckling. Utdelningen föreslår styrelsen till 5,00 kronor per aktie, vilket innebär att vi uppfyller detta tredje finansiella mål om att dela ut mer än 50 procent av årets resultat.
Ledande inom samhällsansvar
De icke-finansiella målen är ett uttryck för vårt ansvarstagande och definierar därför samtidigt våra prioriterade hållbarhetsfrågor. Som en ledande nordisk samhällsbyggare har vi stor påverkan – och ett stort ansvar. Det ansvaret handlar om att vi i vår egen verksamhet strävar efter att välja den mest hållbara vägen och driva hållbar utveckling i branschen. Det tar våra målområden fasta på. År 2045 ska vi till exempel vara klimatneutrala och längs vägen har vi slagit fast två klimatmål fram till 2030. Vi ska också se till att vi tar vara på all den kompetens som finns i samhället och vi ska se till att dessa kompetenta medarbetare kan arbeta i trygga och utvecklande sammanhang. Därför har vi satt mål kring både jämställd rekrytering och arbetsplatsolyckor. Allt för att verksamheten ska hålla fokus på dessa viktiga frågor.
Vi arbetar för att vår bransch ska vara säker och sund. Det handlar såväl om sund konkurrens som att verka för kontroll i alla led, inte minst i leverantörskedjan. Vi arbetar aktivt för att branschen ska präglas av öppna och schyssta spelregler och humana arbetsvillkor. Vi ska dessutom vara tydliga i vårt kravställande, det är inte minst viktigt i klimatfrågan.
Vårt arbete tar sin utgångspunkt i FN:s Global Compact som vi fortsätter att stödja och de 17 globala målen för hållbar utveckling, liksom Peabs uppförandekod, kärnvärden, affärsidé, mission och de strategiska målområdena. Affärsplaneringen är viktig och vägleder medarbetarna i att omsätta och integrera hållbarhetsaspekterna i sina roller och i den dagliga verksamheten. Därtill har arbetet med kompetenshöjande insatser inom områden som etik, miljö, inköp, arbetsmiljö och likabehandling fortsatt oförtrutet.
Närproducerat samhällsbygge
Det fina resultatet vi levererar för 2021 och den breda måluppfyllnad vi uppvisar är naturligtvis tack vare våra omkring 15 000 engagerade medarbetare. Det är de som på varje lokal marknad runtom i Norden gör det närproducerade samhällsbygget möjligt. Det är de som gör att vi särskiljer oss från konkurrensen och att framtiden talar för Peab. I en orolig omvärld är vår decentraliserade modell en fortsatt styrka. För genom medarbetarnas samverkan mellan våra fyra affärsområden tar vi vara på lokala resurser i form av egna insatsvaror, egna medarbetare och lokala underentreprenörer. Det innefattar allt från våra ECO-produkter – som fått tillskott av ECO-Prefab, ECO-Stomme och ECO-Ballast – samt återvinning och återbruk i de lokala projekten till lokalt samhällsansvar genom Peab Life och Peabskolan. Så skapar vi en lokal och hållbar affär i Norden. Så förbättrar vi vardagen för människor där de lever sina liv.
Jag vill rikta ett stort tack till var och en av mina kollegor, som varje dag gör sitt bästa för att leverera kvalitet till våra kunder och bygga samhället.
Det är också på det här sättet vi tar oss an de marknads- och omvärldsutmaningar vi möts av, såsom pandemin eller de prisökningar vi sett avseende material och energi. Prisökningarna har vi hanterat väl och nu fortsätter vi att anpassa och effektivisera verksamheten för att stävja effekten av de ökade byggkostnaderna. En annan osäkerhet är den alltjämt osäkra långsiktiga tillgången till cement. Förutom att vi följer händelseutvecklingen avseende Cementas tillståndsprocess i Slite, så arbetar vi framför allt med egna alternativa bindemedel och med att säkra tillgången till cement genom egen import. I skrivande stund har Ukraina hamnat i fokus efter att Ryssland invaderat landet. Utöver den oerhörda tragedi som kriget innebär för de människor som berörs, riskerar situationen att dämpa den makroekonomiska tillväxten i omvärlden. Vi följer naturligtvis utvecklingen noga för att kontinuerligt kunna bedöma eventuell påverkan på Peab. Dessa utmaningar till trots, vill jag ändå vara tydlig med att de långsiktiga drivkrafterna i omvärlden verkligen talar till Peabs fördel.
Med vår starka affärsmodell ser jag med tillförsikt på framtiden och Peabs resa med att bedriva det närproducerade samhällsbygget. Jag ser fram emot vårt fortsatta värdeskapande för våra kunder, medarbetare, ägare och samhället i stort, och inte minst vårt fortsatta arbete med att bidra till den nödvändiga klimatomställningen.
Förslöv i mars 2022
Jesper Göransson
Vd och koncernchef