Omställning pågår: Brf Fyrskeppet I MALMÖ

Från varv med anor till
Varvsstaden med omtanke

I mötet mellan havsbris och stadspuls kastar Peab nytt ljus på historisk mark med sitt mest klimatanpassade bostadskvarter hittills. I anrika Varvsstaden i Malmö byggs bostadskvarteret Brf Fyrskeppet, som fått sitt namn från det fyrskepp som låg hos Kockums varv.

I anslutning till Malmö hamn genomgår det tidigare skeppsvarvet en total omvandling. Här växer den nya stadsdelen Varvsstaden fram med allt från bostäder och kontor till restauranger och grönområden. Utgångspunkten är att bygga hållbart, bland annat genom att bevara industri-arkitekturen, bygga i gamla varvsbyggnader och återbruka så mycket som möjligt av befintligt material.

I bostadskvarteret Brf Fyrskeppet bygger Peab sina hittills mest hållbara boenden. Byggnadernas mest klimatbelastande delar ersätts med prefabricerad ECO-Stomme och ECO-Betong, vilket ger störst minskning av utsläppen och en koldioxid-besparing på omkring 1 300 ton. Klimatfrågan går som en röd tråd genom hela projektet med allt från solceller, sedumtak och växt- och odlingsytor till återvunnen energi från spillvatten och återvunna ting som gjutjärnsplattor och tegel från det gamla varvet. Förutom krav på själva byggnaden arbetar man med krav på underleverantörer kring val av drivmedel för maskiner och transporter.

– Vi har verkligen sett till helheten i det här projektet när det gäller klimatfrågan. Vi ser Fyrskeppet som vår vägvisare i utvecklingen mot ett mer hållbart byggande, säger Embla Winge, ansvarig för Peabs klimatkoncept.

Brf Fyrskeppet ska, precis som all Peabs egenutvecklade flerbostadshusproduktion, Svanenmärkas i Sverige och Norge.

”Fyrskeppet är vår vägvisare i utvecklingen mot ett mer hållbart byggande.”

Embla Winge, utvecklingsledare för Peabs klimatkoncept