Hållbarhetsaspekter

  • Arbetsmiljö och säkerhetskultur
  • Jämställdhet, mångfald och likabehandling
  • Ungas utbildning och utveckling

Hållbara villkor för människan

Det är medarbetarna som med sin kompetens och sitt engagemang bygger Peab. En av Peabs strategiska målsättningar är att kunna erbjuda våra medarbetare den bästa arbetsplatsen. Det betyder att alla som arbetar i Peab ska känna sig trygga, inkluderade och engagerade. Vi vill att varje medarbetare upplever sitt arbete som meningsfullt och utvecklande. Vårt ansvar för människan börjar i Peab, men sträcker sig hela vägen genom produktionskedjan och ut i lokalsamhället.

Säker och inkluderande arbetsmiljö

Temperaturmätare bland medarbetare

Två gånger om året genomför vi även medarbetarundersökningen Handslaget för att kunna utvecklas och förbättras som medarbetare och arbetslag. Frågorna i Handslaget handlar i huvudsak om produktivitet, lagets hållbarhet och om medarbetarna är beredda att rekommendera Peab som arbetsgivare till vänner och bekanta (eNPS). Det sistnämnda är också ett av våra nio externa mål som vi redovisar en gång i halvåret.

I höstens medarbetarundersökning hade vi ett deltagande med 84 procents svarsfrekvens i koncernen och ett stort antal förslag på förbättringar. Det visar på stort engagemang för att bidra till sitt arbetslags utveckling och utveckling av verksamheten.

Inom det strategiska målområdet Bästa arbetsplatsen ska värdet för eNPS (rekommendera Peab) ligga över benchmark i branschen (industri och tillverkning). eNPS-värdet för koncernen i höstens mätning gick upp med fem punkter sedan förra mätningen och uppgick till 24 (18). Det är tydligt över nordisk benchmark som är 15 (10). Det är framför allt den svenska verksamheten som ökar, medan värdet i Norge sjunker något från en hög nivå. eNPS-värdet ökar särskilt för kvinnliga medarbetare, men även yrkesarbetare noterar en något högre eNPS-siffra.

Det återstår fortsatt mycket att göra för att bygg- och anläggningsbranschen ska uppnå jämställda arbetsplatser.

1 Koncernen har gjort en nordisk översyn av rapportering av våra allvarliga olyckor och satt en gemensam definition. Vi har tillsatt en process där vi varje månad går igenom alla olyckor och kvalitetssäkrar och låser våra siffror över hela koncernen, därav ett reviderat antal allvarliga olyckor 2020.

2  Antalet arbetsplatsolyckor med mer än fyra dagars frånvaro, exklusive skadedagen (LTI4) samt arbetsplatsolyckor enligt samma definition per en miljon arbetade timmar (LTIF4) för vår egen personal.

Omställning pågår

Team främjar säkra arbetsplatser vid vägar

Peab har ett stort antal arbetsplatser som påverkas av förbipasserande trafik. Passerande trafik innebär en risk som kräver särskilda åtgärder och hur vi utformar vägarbetsplatser påverkar också passerande trafikanter. Vårt mål är att alltid erbjuda säkra arbetsplatser och samtidigt verka för trygga miljöer för allmänheten. Därför har vi etablerat ett specialiserat trafikanordningsteam som har till uppdrag att stötta dem som hanterar trafik- och skyddsanordningar i olika skeden av ett byggprojekt, utbilda kollegorna och föra vidare goda exempel. Teamet besöker årligen nästan hundra arbetsplatser, gör stickprov och bidrar med erfarenhetsbaserade förbättringsförslag. För detta arbete belönades Peabs trafikanordningsteam med silvermedalj i Håll Nollans arbetsmiljöpris.

Mål för ökad jämställdhet

Det återstår fortsatt mycket att göra för att bygg- och anläggningsbranschen ska uppnå jämställda arbetsplatser. Den stora utmaningen finns i de produktionsnära yrkesrollerna. Dessa utmaningar börjar redan inom utbildningsväsendet, vilket medför en bristande rekryteringsbas för arbetsgivarna. Här har vi som en av Nordens största samhällsbyggare ett ansvar att bidra till en förflyttning, men vi kan inte göra det utan skolornas hjälp.

Andelen kvinnor i Peab är fortfarande alltför låg inom produktionen, vilket påverkar den totala könsfördelningen med tanke på att vi har en hög andel egna yrkesarbetare jämfört med andra aktörer i bygg- och anläggningsbranschen. När det gäller övriga delar av verksamheten är däremot fördelningen i balans mellan kvinnor och män. Totalt uppgår andelen kvinnor i organisationen till 14,0 procent (13,3).

Peabs och branschens jämställdhetsutmaning kräver fortsatta åtgärder, framför allt genom påverkan på utbildningsväsendet så att tillförseln till branschen och Peab ger möjligheter att anställa fler kvinnliga chefer och yrkesarbetare. För att snabba på denna viktiga förflyttning satte vi under året tydliga mål för ökad jämställdhet, direkt kopplade till utbildningsväsendet, genom att vi procentuellt ska rekrytera fler kvinnor än vad som tar examen vid för oss relevanta produktionsnära utbildningar. Andelen kvinnor inom produktion och förädling uppgick till 6,8 procent jämfört med målet om mer än fem procent och andelen kvinnor inom produktionsledning och produktionsstöd uppgick till 34,9 procent jämfört med målet om 28,5 procent. För 2022 är målet avseende jämställd rekrytering inom produktion och förädling fortsatt överstigande 5,0 procent, medan målet inom produktionsledning och produktionsstöd har höjts till överstigande 30,0 procent.

I Peab ska arbetets art, prestation och kompetens styra den individuella lönen. I enlighet med svensk lag och aktuella kollektivavtal genomför vi årligen en lönekartläggning i den svenska verksamheten i syfte att säkerställa att alla löner är satta på sakliga grunder. Löneprocesser i Norge, Danmark och Finland förs enligt nationell lagstiftning och kollektivavtal. I lönekartläggningen för 2021 upptäckte vi 19 (16) fall av osakliga löneskillnader mellan kvinnor och män för jämförbara yrkesgrupper, kompetenser och positioner. Skillnaderna har korrigerats.

Peab arbetar aktivt med utbildning och stöd till chefer och medarbetare för att säkerställa att ingen diskrimineras eller särbehandlas på våra arbetsplatser. Vi har också ett etiskt råd som säkerställer att fall av kränkande särbehandling och diskriminering utreds av opartisk expertis. Vi har under de senaste åren utbildat omkring 12 000 medarbetare i mångfald och likabehandling. De aktiva åtgärderna för jämställdhet, mångfald och likabehandling fortsätter under 2022. Alla nyanställda genomgår obligatorisk utbildning som uppdateras med viss frekvens.

Viktigt att utveckla nya chefer

Peab har under många år prioriterat att utveckla chefer på alla nivåer och under 2021, med distansledarskapet som en fortsatt stor utmaning, var detta viktigare än någonsin. Utöver ordinarie ledarutvecklingsprogram, vilka erbjuds våra chefer på fyra olika nivåer, anordnade vi också digital kompetensutveckling kring att leda på distans samt hur psykisk ohälsa kan förebyggas. Under året gjorde vi dessutom en riktad satsning på utveckling av arbetsledare, som är en målgrupp som ofta kommer direkt från sin utbildning in i en chefsroll och därför behöver mycket stöd. Totalt utbildades 325 arbetsledare, från Tromsö till Trelleborg och sammantaget genomförde vi utvecklingsinsatser för 400 chefer under året. Utöver detta erbjöd vi ett stort antal seminarier samt coachning och mentorskap.

Digital kompetensutveckling för kompetenta arbetsplatser

Den digitala metodik för kompetensutveckling som vi utvecklade under pandemin har vi vidareutvecklat och idag är digitalt lärande vårt vardagliga sätt att kompetensutvecklas i arbetet. Vi har nu ett utbud på drygt 650 utbildningar som alla medarbetare kan se i sina mobiler, anmäla sig till och till största delen genomföra digitalt. I samband med det årliga mål- och utvecklingssamtalet kan medarbetare och chef planera och lägga till digitala utbildningar till medarbetarens individuella utvecklingsplan.

I vår bransch är certifikat viktiga för att säkerställa att rätt kompetens finns för att genomföra riskfyllda arbetsmoment. Synligheten av dessa certifikat har digitaliserats så att varje medarbetare kan ta fram dem i sin mobil och de är digitalt synliga ute på alla arbetsplatser. Idag kräver vi att även underentreprenörer ska kunna uppvisa sina viktigaste certifikat digitalt.

Fokus på morgondagens medarbetare

Peab arbetar ständigt för att attrahera nya medarbetare och prioriterar samverkan med alla delar av utbildningsväsendet i våra verksamhetsländer. Denna samverkan sker genom allt ifrån praktiksamarbeten och forskningsprojekt till gästföreläsningar, mentorskap och handledning av examensarbeten.

I Norge bedriver vi ett omfattande arbete med att utveckla handledningen av lärlingar för att på så sätt säkerställa egen tillgång till engagerade, skickliga yrkesarbetare. Genom vårt koncept för ungas utveckling och utbildning Peab Life (se mer nedan) når vi dessutom ett stort antal grundskoleelever varje år. Peabs engagemang ger resultat; även 2021 placerade vi oss högt på Universums studentmätning och utsågs dessutom till årets Employer Brandingföretag i Sverige. I sin motivering lyfte Universum särskilt fram Peabs arbete med jämställdhet och inkludering.

Omställning pågår

Trygga skolor tillsammans med Friends 

När vi bygger vill vi göra det också med tanke på hur det vi bygger ska användas. Att till exempel bygga skolor handlar därför om att tydligt utgå från barn- och elevperspektivet. Ett sätt som det kan komma till uttryck på är genom det samarbete vi inlett med stiftelsen Friends för att öka tryggheten för elever i de skolor som vi bygger eller renoverar. Tillsammans med eleverna utformar vi platser där trygghet behöver skapas och i de första skolsamarbetena har vi haft toaletter i fokus.

– En av de viktigaste framgångsfaktorerna i en skolas trygghetsarbete är att arbetet genomsyras av delaktighet och att eleverna involveras i arbetet mot kränkningar och för en tryggare miljö i skolan. Vi är så glada för detta samarbete mellan oss på Friends, Peab och de olika skolorna, där vi använder varandras styrkor för att förbättra skolmiljön och allt byggs på elevernas egna ord och berättelser, säger Calle Gustavsson, utbildningschef på Friends.

För en modern yrkesutbildning

I Peabs finska verksamhet finns ett stort engagemang för att bidra till en modern yrkesutbildning. Sedan flera år deltar Peab vid Metropolia yrkeshögskola i Helsingfors, genom att både bidra till utbildningens utformning och till att chefer från Peab föreläser om vad som krävs av en ledare i byggbranschen. Sedan 2020 har Peab dessutom en egen bygglärare anställd för att bistå i den nationella utbildningen av unga yrkesarbetare på skolor runt om i Finland. Under det gångna året startade vi arbetsplatsledarutbildningar under ledning av vår bygglärare på åtta olika orter. Efter dessa utbildningar ökar våra möjligheter att ta emot fler lärlingar på våra arbetsplatser.

Peab arbetar ständigt för att attrahera nya medarbetare och prioriterar samverkan med alla delar av utbildningsväsendet i våra verksamhetsländer.

Engagemang i ungas utbildning och utveckling

Vi vill att så många som möjligt av Nordens barn och unga ska ha likvärdig tillgång till fritidsaktiviteter, den utbildning de drömmer om eller ett första steg in på arbetsmarknaden. Vårt sociala ansvar i lokalsamhället är inriktat på att möjliggöra för så många ungdomar som möjligt att få likvärdig tillgång till utbildning och utveckling. Det är en viktig del av vårt strategiska målområde att vara ledande inom samhällsansvar.

Peabskolan 15 år

Peabskolan, Peabs tre fristående gymnasieskolor, avslutade sitt femtonde läsår och i juni tog 77 (68) elever studenten. Under 2021 omfattade Peabskolan cirka 219 (220) elever på bygg- och anläggningsprogrammet och 73 (65) på introduktionsprogram mot yrkesutbildning. Sedan starten år 2006 har totalt 1413 unga hittills fått sin gymnasieutbildning hos oss.

Det viktiga barnperspektivet i samhällsbyggandet

Peab är Nordens samhällsbyggare och vi bygger för alla. När vi bygger bostäder, skolor, badhus och sjukhus eller anlägger infrastruktur och innergårdar är det viktigt att vi har med oss perspektivet från de människor som ska vistas där. En stor och viktig målgrupp är barn och unga. Därför beslutade affärsområde Projektutveckling under året att inkludera barnperspektivet i det strategiska arbetet, i nära samverkan med Peab Life och i enlighet med FN:s Barnkonvention, som nu är en del av svensk lag.

Nya satsningar för unga

2021 var året när konceptet Peab Life verkligen började spridas i Peab. Konceptet är ett samlingsnamn för hur vi bidrar till ungas utveckling och utbildning i lokalsamhället och ingår i hållbarhetsaspekten ungas utbildning och utveckling. Genom att unga får delta i lokala byggprojekt vill vi bygga bort orättvisor och bidra till ökad mångfald, gemenskap och delaktighet för unga i Norden.

Trots de begränsningar som pandemin förde med sig kunde vi under året genomföra 9 projekt (17) med 1 000 (880) unga. Bland annat utformade vi trygga skolor tillsammans med stiftelsen Friends, byggde en skolgård tillsammans med Räddningsmissionen, tränade 200 ungdomar i Biskopsgården i samhällsbyggande tillsammans med Vasakronan och Göteborgs stad och möjliggjorde sommarjobb för tio högstadieelever. Under 2022 planerar vi att nå minst lika många unga i Norden, på ännu fler orter.

Styrning inom området människa

Peabs upp­fö­ran­de­kod re­gle­rar flera delar inom om­rå­det män­ni­ska och inkluderar viktiga områden som rör mänskliga rättigheter. Exempel på sådana är för­e­nings­fri­het, för­bud mot tvångs-​ och barn­ar­be­te och för­bud mot dis­kri­mi­ne­ring. Upp­fö­ran­de­ko­den med till­hö­ran­de arbetsmiljöpolicy och likabehandlingsplan omfattar nordisk arbetsmiljö- och diskrimineringslagstiftning. Arbetsmiljöarbetet bedrivs systematiskt och planerat och flera delar av verksamheten är certifierade enligt ISO 45 001. Styrningen stöds av flera samverkande system för bland annat HR, hälsa och säkerhet.

Det stra­te­gis­ka ar­bets­mil­jö­ar­be­tet be­drivs på koncern-​ och af­färs­om­rå­des­ni­vå, till­sam­mans med re­le­vant kom­pe­tens på samt­li­ga ni­vå­er i or­ga­ni­sa­tio­nen som an­sva­rar för att om­sät­ta stra­te­gin till verk­lig­het. Våra pri­o­ri­te­ring­ar inom ar­bets­mil­jö är de­sam­ma i alla fyra län­der­ där vi är verksamma, dock med hän­syn till na­tio­nel­la ju­ri­dis­ka skill­na­der. Ar­bets­mil­jö­ar­be­tet är in­te­gre­rat med kon­cer­nens ar­be­te mot dis­kri­mi­ne­ring och kränkande särbehandling. Det yt­ters­ta an­sva­ret för ar­bets­mil­jön lig­ger all­tid hos våra che­fer, vilka i sin tur har stöd av spe­ci­a­lis­ter. Peab har under året förtydligat uppgiftsfördelningen för att klargöra chefers arbetsmiljöuppgifter så att inget faller mellan stolarna. Till sin hjälp har cheferna cirka 150 arbetsmiljöspecialister såväl inom affärsområdena som på koncernnivå. Vi lägger stor vikt vid samverkan och våra skyddsombud har en viktig roll i arbetsmiljöarbetet. Idag har vi cirka 1 000 skyddsombud, men vi uppmuntrar ständigt fler att ta denna roll.

I hän­del­se av en all­var­lig olyc­ka ak­ti­ve­ras Peabs kris­or­ga­ni­sa­tion, som ut­görs av 116 (110) med­ar­be­ta­re i Sve­ri­ge, Norge, Fin­land och Danmark.

Samtliga av Peabs omkring 15 000 medarbetare (100 procent) omfattas av ett hälso- och säkerhetshanteringssystem som stöds av flera verktyg. Detsamma gäller alla övriga (100 procent) som vistas på Peabs arbetsplatser, till exempel besökare och underentreprenörer, som vi har ett samordnat arbetsmiljöansvar för.

I Peab är kontinuerlig utveckling av våra medarbetare av största vikt. Varje medarbetare har rätt till minst ett formellt mål- och utvecklingssamtal med sin chef varje år. Utöver dessa formaliserade samtal sker den viktiga medarbetarutvecklingen genom vardaglig dialog mellan chef och medarbetare. Alla som arbetar i Peab ska ta aktiv del i sin egen utvecklingsplanering och det möjliggörs genom koncernens karriärkarta och systemstöd.

Peab har avtal med leverantörer av företagshälsovård i de länder där vi har våra medarbetare. Med kontinuitet genomför vi mängder av aktiviteter med huvudsaklig inriktning på förebyggande insatser och att tidigt identifiera risker för ohälsa. Samtliga medarbetare i Peab erbjuds också kontinuerligt hälsoundersökningar. I Sverige används sedan 2020 en ny modell, HälsoKollen, som innebär att medarbetare först svarar på frågor om sin upplevda hälsa, livsstil och arbetsmiljö, för att få fram en hälsoprofil. Utifrån resultatet får medarbetaren tillgång till individanpassade insatser, såsom att göra en fysisk undersökning, få hjälp med att sluta röka eller sova bättre. Även gruppinsatser kan genomföras, baserat på det samlade resultatet, till exempel utbildning, stresshantering eller konflikthantering. Genom vår frivilliga gruppförsäkring erbjuder vi samtliga anställda möjlighet att teckna sjukvårdsförsäkring och olycksfallsförsäkring.

Alla medarbetare omfattas av Peabs förmånsutbud där de kan ta del av friskvårdsbidrag och andra rabatter. Peab Fritid är en del av förmånsutbudet och syftar till att våra medarbetare ska trivas och må bra. Vi utgår framför allt från individens önskemål och aktiva medskapande. Peab Fritid vill också skapa möjligheter för de anställda att tillsammans göra aktiviteter som förbättrar hälsa, trivsel och sammanhållning inom företaget och därmed stärker oss som företag. Formerna för aktiviteterna kan se olika ut beroende på livsvillkor och intressen.

Peabs spons­rings­ar­be­te styrs av rikt­lin­jer för spons­ring. Kon­cer­nens spons­ringsen­ga­ge­mang ska ske med lokal ut­gångs­punkt och med krav på att varje spons­rad verk­sam­het ska ge­ne­re­ra någon form av mot­pre­sta­tion till­ba­ka till sam­häl­let. Ett kon­cer­nö­ver­gri­pan­de spons­rings­råd sam­man­trä­der en gång per månad för att ta ställ­ning till spons­rings­för­fråg­ning­ar. Peab Life utgör en del av Peabs mer om­fat­tan­de spons­ring av det lo­ka­la för­e­nings­li­vet (läs mer).

Information om anställda/andra arbetstagare

GRI 102-8

Data har inhämtats ur HR-systemen i Sverige, Norge, Finland och Danmark och därefter summerats.

Antal medarbetare per land och kön

Diagrammet visar antal medarbetare per den 31 december. Vid utgången av 2021 hade Peab 14 895 (15 252) medarbetare varav 14,0 procent (13,3) var kvinnor och 6 879 (7 028) är tjänstemän och 8 016 (8 224) är yrkesarbetare.

Sverige
Norge
Finland
Danmark*
* Verksamheten i Danmark förvärvades 2020
Hela Peab

Anställningsformer för alla medarbetare

Women Men
2021 2020 2019 2021 2020 2019
Kvinnor Män
2021 2020 2019 2021 2020 2019
Permanent employees Tillsvidareanställda 2 040 1 955 1 860 12 441 12 730 11 954
Project/temporary employees Projekt-/visstidsanställda 45 81 66 369 486 378

Anställningstyp för tillsvidareanställda

Women Men
2021 2020 2019 2021 2020 2019
Kvinnor Män
2021 2020 2019 2021 2020 2019
Full-time employees Heltidsanställda 1 958 1 845 1 773 12 380 12 650 11 872
Part-time employees Deltidsanställda 82 110 87 61 80 82

Medarbetarna uppdelade per personalkategori, kön och ålder

Tjänstemän med chefspositioner per kön
Övriga tjänstemän per kön
Yrkesarbetare per kön
Tjänstemän med chefspositioner per ålder
Övriga tjänstemän per ålder
Yrkesarbetare per ålder

Mångfald i Peabs styrelse och koncernledning (kön och ålder)

GRI 405-1

Kön
Ålder

Antal utbildningstimmar

GRI 404-1

Per medarbetare uppdelat på kön
Per medarbetare uppdelat på personalkategori

Peabs egna upplysningar

Jämställd rekrytering

Andel kvinnor rekryterade under året i förhållande till utbildningsmarknaden

Produktionsledning och produktionsstöd (TJM), %
Produktion och förädling (YA), %

Sjukfrånvaro

Sjukfrånvaro %

2021 2020
2021 2020
White-collar workers Tjänstemän 2.7 2,1
Skilled workers Yrkesarbetare 7.1 5,0
Total Totalt 5.1 3,7
Data har inhämtats från HR-systemen i Sverige, Norge, Finland och Danmark och därefter summerats.

Rapportering olyckor

Antal allvarliga olyckor

2021 2020
2021 2020
Own employees Egen personal 10 19
Subcontractors Underentreprenörer 18 20
Total Totalt 28 39
Allvarliga olyckor

Peab definierar en allvarlig olycka (kategori 4) som en arbetsplatsolycka som resulterar i allvarliga personskador. Det kan vara skador som orsakar en fraktur på ett ben i kroppen, en svår blödning eller en svår skada på nerver, muskler eller senor, skada på inre organ eller andra eller tredje gradens brännskada.

LTI4 och LTIF4
LTI4 avser antalet arbetsplatsolyckor med mer än fyra dagars frånvaro för den anställda, exklusive skadedagen och LTIF4 avser frekvensen per en miljon arbetade timmar enligt samma definition. LTI står för Lost Time Injury.