Övriga upplysningar och vinstdisposition
Tillstånds- och anmälningspliktig verksamhet
Tillstånds- och anmälningspliktiga verksamheter, enligt Miljöbalken, bedrivs i de svenska underkoncernerna Swerock, Byggelement, Peab Asfalt, Peab Anläggning samt Peab Bostad.
De tillståndspliktiga verksamheterna i Sverige avser åtgärder i förorenade områden, mellanlagring och återanvändning av massor, arbeten inom/vid skyddade områden/objekt, vattenverksamhet och -hantering, utvinning av berg- och grusmaterial, transport av avfall och farligt avfall samt tillverkning av polymermodifierad bitumen (PMB). Dessa verksamheter påverkar miljön i huvudsak genom uttag av ändliga markresurser, framtida markanvändning, påverkan på ekosystem, emissioner och buller.
Anmälningsplikten avser betongtillverkning, tillverkning av prefabricerade betongelement, fasta och mobila asfaltverk, mobila kross- och sorteringsverk, åtgärder i förorenade områden, mellanlagring av massor och avfall, återanvändning av massor, vattenverksamhet/vattenhantering samt transport av avfall och farligt avfall.
I de övriga nordiska länderna bedrivs också verksamhet med miljöpåverkan som måste godkännas av myndigheterna. De verksamheterna är tillverkning av asfalt i Finland, Norge och Danmark samt utvinning av berg- och grusmaterial och tillverkning av betong i Norge och Finland.
Förnyelse och komplettering av tillstånd och anmälningar sker kontinuerligt.
Viktiga händelser under året
Kriget i Ukraina
Det senaste årets dramatiska utveckling i Ukraina står helt i fokus för läget i omvärlden. Utöver den tragedi som kriget innebär för de människor som berörs, riskerar situationen att dämpa den makroekonomiska tillväxten i omvärlden. För Sveriges del kan byggbranschen påverkas av ökad osäkerhet och försiktighet när det kommer till investeringar, bibehållna höga priser på material och energi samt fortsatt materialbrist och leveransproblem. Vi följer utveckling noga för att kontinuerligt kunna bedöma eventuell påverkan på Peab.
Valberedning
I enlighet med de på Peabs årsstämmas beslut den 5 maj 2022 antagna ”Principer för valberedningens tillsättning och instruktion för valberedningen” ska valberedningens ledamöter utses av de tre till röstetalet största aktieägarna i bolaget per den sista bankdagen i september 2022, dvs den 30 september 2022, som önskar utse en ledamot i valberedningen samt styrelsens ordförande. Om någon eller några av dessa tre största aktieägarna avstår från att utse en ledamot i valberedningen, ska styrelsens ordförande erbjuda den aktieägare som sett till röstetalet står näst i tur, att utse en ledamot i valberedningen och så vidare, till dess valberedningen består av tre aktieägare jämte styrelsens ordförande.
Mats Paulsson, Peabs Vinstandelsstiftelse och Familjen Kamprads stiftelse som den 30 september 2022 var de till röstetalet tredje till femte största aktieägarna i Peab, har på förfrågan uppgett att de inte önskar delta i valberedningen inför årsstämman 2023. State Street Bank and Trust Co, W9 som vid samma tidpunkt var den till röstetalet sjätte största aktieägaren i bolaget har inte svarat på förfrågan. Den till röstetalet sjunde största aktieägaren, Handelsbanken Fonder, har tackat ja till att ingå i Peabs valberedningen.
Valberedningen har därför inför årsstämman 2023 följande sammansättning:
- Anders Sundström, Ekhaga Utveckling AB
- Ulf Liljedahl, AB Axel Granlund
- Suzanne Sandler, Handelsbanken Fonder
- Anders Runevad, styrelseordförande i Peab AB
Valberedningen har utsett Ulf Liljedahl till valberedningens ordförande.
Peabaktien
Peabs aktiekapital uppgick vid utgången av 2022 till 1 583 866 056 kronor, fördelat på totalt 296 049 730 aktier, vilket ger ett kvotvärde på 5,35 kronor per aktie. Antalet A-aktier uppgår till 34 319 957 med ett röstvärde på tio röster per aktie, och antalet B-aktier uppgår till 261 729 773 med ett röstvärde om en röst per aktie. Samtliga aktier har lika rätt till andel i bolagets tillgångar, resultat och utdelning. Inga begränsningar finns i bolagsordningen avseende möjlighet till överlåtelse av aktier eller förfoga över rösträtt på stämman.
Per den 31 december 2022 fanns det cirka 64 000 aktieägare i Peab. Koncernen står under betydande inflytande från Mats Paulsson och Fredrik Paulsson tillsammans med familjer, barn och bolag. Under 2017 sammanfördes merparten av familjerna Paulssons indirekta innehav i ett holdingbolag, Ekhaga Utveckling AB, som kontrolleras av Mats Paulssons son Fredrik Paulsson. Ekhaga Utveckling AB har 20,9 procent av kapitalet och 48,3 procent av rösterna. Mats och Fredrik Paulsson med familjer har 5,2 procent av kapitalet och 11,0 procent av rösterna. Därutöver har Mats Paulssonstiftelserna 1,2 procent av kapitalet och 0,6 procent av rösterna vid utgången av 2022. Bolaget har ingen kännedom om avtal mellan aktieägare, som kan medföra begränsningar i rätten att överlåta aktierna.
Peabs årsstämma beslöt den 5 maj 2022 att ge styrelsen bemyndigande att fram till nästa årsstämma att besluta om nyemission av aktier av serie B, med företrädesrätt för befintliga aktieägare att delta i emissionen eller utan företrädesrätt för befintliga aktieägare att delta i emissionen i samband med företagsförvärv. Bemyndigandet ska kunna utnyttjas vid ett eller flera tillfällen och får avse sammanlagt högst 10 procent av det registrerade aktiekapitalet vid tidpunkten för bemyndigandet. Under året har styrelsen inte tagit något beslut om nyemission av aktier.
En vinstandelsstiftelse för anställda bildades av Peab 2007. Enligt stiftelsens placeringspolicy ska stiftelsens förmögenhet i huvudsak placeras i aktier i Peab. Per den 31 december 2022 hade stiftelsen ett innehav om 13 628 300 B-aktier i Peab, motsvarande 4,6 procent av antalet aktier.
Innehav av egna aktier
Peabs innehav av egna aktier uppgick vid ingången av 2022 till 1 086 984 B-aktier, motsvarande 0,4 procent av totalt antal aktier. Styrelsen i Peab AB har med stöd av bemyndigandet från årsstämman den 5 maj 2022 fattat beslut om att återköpa egna aktier. Återköpen kan genomföras löpande fram till årsstämman 2023. Syftet med återköpen är att förbättra bolagets kapitalstruktur. Återköpen görs på Nasdaq Stockholmsbörsen i enlighet med Nordic Main Market Rulebook for Issuers of Shares – NASDAQ Stockholm (Supplement D) och Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 596/2014 om marknadsmissbruk (MAR). Återköp får endast ske till ett pris per aktie inom det på Nasdaq Stockholm vid var tid gällande kursintervallet, varmed avses intervallet mellan gällande högsta köpkurs och lägsta säljkurs som publiceras löpande av Nasdaq Stockholm. Enligt styrelsebeslutet får återköp under perioden genomföras till ett belopp uppgående till maximalt 500 Mkr och innehavet av egna aktier får inte överstiga tio procent av totalt antal utestående aktier i bolaget. Under perioden fram till den 31 december 2022 har 7 511 000 aktier återköpts till ett sammanlagt belopp om 500 Mkr. Efter återköpet innehar Peab 8 597 984 egna B-aktier motsvarande 2,9 procent av totalt antal aktier.
Bolagsstyrning
En utförlig beskrivning av styrelsens arbete, bolagsstyrningen och system för intern kontroll finns i Bolagsstyrningsrapporten.
Ersättningspolicy till ledande befattningshavare
För information om den senaste beslutade Ersättningspolicyn innehållande riktlinjerna för bestämmande av lön och andra ersättningar till ledande befattningshavare, se not 9.
Förväntningar avseende den framtida utvecklingen
Sverige
Utfallet av Sveriges ekonomiska tillväxt 2022 förväntas ha blivit bättre än väntat. Prognosen för BNP 2022 pekar på 2,7 procents ökning. Prognosen för 2023 är däremot betydligt mer negativ och indikerar att BNP kan komma att minska med närmare en procent. Den totala volymen av påbörjade husbyggnadsinvesteringar för 2022 förväntas ha minskat med nio procent och för 2023 väntas minskningen bli lika stor. Nedgången blir sannolikt bred, men det är troligen bostadsbyggandet som kommer att drabbas hårdast med en väsentlig nedgång. För övrigt husbyggande väntas det privata industri- och lokalbyggandet minska medan det offentliga byggandet väntas vara på samma nivå som för 2022. Samtidigt planeras det för industrisatsningar kopplade till den gröna omställningen, flera projekt är redan i gång. På sikt kommer dessa generera behov av bostäder, lokaler och infrastruktur. Anläggningsinvesteringarna är fortsatt på en hög nivå och väntas ha ökat under 2022, men tros falla tillbaka något 2023.
Norge
Norsk ekonomi bromsade in under slutet av 2022, men BNP väntas trots det ha ökat med tre procent tack vare en stark hushållskonsumtion. För 2023 kommer BNP troligen endast öka marginellt till följd av svagt krympande hushållskonsumtion. De norska husbyggnadsinvesteringarna förväntas ha minskat med tre procent 2022 och under 2023 kan den negativa takten förstärkas. Det väntas inte en generell nedgång i byggsektorn, utan det är bostadsinvesteringarna och det privata byggandet som främst väntas påverkas av konjunkturnedgången. För offentligt byggande väntas investeringarna vara på samma nivå som för 2022. Investeringarna inom anläggning förväntas ha vuxit kraftigt under 2022 och för 2023 väntas de vara kvar samma höga nivå.
Finland
Finlands ekonomiska tillväxt utvecklades förvånansvärt starkt under första halvåret 2022, trots vikande och avbruten handel med viktiga handelspartners till följd av kriget i Ukraina. Under hösten dämpades dock tillväxten och sammantaget beräknas BNP ha vuxit med 2,3 procent 2022. För 2023 väntas BNP krympa med 0,2 procent. Den samlade husbyggnadsvolymen har troligen minskat under 2022 med cirka tio procent och en lika stor minskning väntas 2023. Nedgången 2023 väntas ske inom samtliga sektorer med tonvikt på bostäder och det privata lokalbyggandet. För anläggningsbyggandet väntas nolltillväxt för både 2022 och 2023.
Moderbolaget
Moderbolagets verksamhet består av koncernledning samt koncerngemensamma funktioner. Nettoomsättningen för 2022 uppgick till 304 Mkr (293) och bestod i huvudsak av koncerninterna tjänster. Rörelseresultatet för året uppgick till -215 Mkr (-131). Resultat efter finansiella poster uppgick till 769 Mkr (-116). I finansiella poster ingick utdelning från dotterbolag med 1 024 Mkr (–). Av bokslutsdispositionerna utgör 2 240 Mkr (2 104) koncernbidrag. Årets resultat uppgick till 2 473 Mkr (1 243).
Förslag till disposition av bolagets vinst
The following amounts in SEK are at the disposal of the Annual General Meeting; | Till årsstämmans förfogande finns följande belopp i kronor; | |
Share premium reserve | Överkursfond | 2 308 208 948 |
Profit brought forward | Balanserat resultat | 2 086 114 462 |
Profit for the year | Årets resultat | 2 473 891 537 |
Total | Summa | 6 868 214 947 |
The Board of Directors propose the following appropriation of disposable profit and non-restricted reserves; | Styrelsen föreslår att till förfogande stående vinstmedel och fria fonder disponeras enligt följande; | |
Dividend, 287,451,746 shares at SEK 4.00 per share 1) | Utdelning, 287 451 746 aktier á 4,00 kr 1) | 1 149 806 984 |
Carried forward 2) | Balanseras i ny räkning 2) | 5 718 407 963 |
Total | Summa | 6 868 214 947 |
1) In the parent company there are 296,049,730 registered shares on February 2, 2023, of which the number of shares entitled to dividend amounts to 287,451,746. | 1) I moderbolaget finns 296,049,730 registrerade aktier per den 2 februari 2023, varav antalet utdelningsberättigade aktier uppgår till 287,451,746. | |
2) Of which to share premium reserve. | 2) Varav till överkursfond. | 2 308 208 948 |
Utdelning
Målet ska överstiga 50 procent av årets resultat. Mäts enligt segmentsredovisning.
MÅL: >50%
UTFALL 2022: 56%1)
1) Baserat på antal utestående aktier.