Samhällsbyggare med tydliga prioriteringar
Peab arbetar varje dag för att förbättra vardagen där människor lever sina liv runtom i Norden. Vi gör det genom att bygga allt från bostäder, skolor, äldreboenden och sjukhus till att anlägga broar, vägar och annan infrastruktur.
Att arbeta hållbart är för Peab en strategisk fråga som ska vara helt integrerad i verksamheten. Varje medarbetare ska i sin roll främja hållbar utveckling med utgångspunkt i Peabs kärnvärden, affärsidé, mission, strategiska målsättningar och uppförandekod. För Peab innebär hållbarhet att bedriva en verksamhet som både tar långsiktigt ansvar för sin egen påverkan och verkar för en god samhällsutveckling.
Vi har en bred verksamhet inom samhällsbyggande som naturligtvis har både positiv och negativ påverkan på vår omvärld. Bygg- och anläggningsbranschen är skadedrabbad och våra medarbetare på byggarbetsplatser är utsatta för risker som kan leda till olyckor. Branschen är också traditionellt mansdominerad, vilket innebär brister både avseende jämställdhet och mångfald. Vidare innebär de komplexa värdekedjorna risker för etiska överträdelser. Vi har dessutom ett ansvar för att våra leverantörer verkar för god etik, miljöhänsyn och mänskliga rättigheter. Samtidigt bidrar vår verksamhet till mycket positivt. Förutom att vi varje dag bygger det lokala samhället, ger vi våra medarbetare trygga anställningar och meningsfulla yrken med utvecklingsmöjligheter. I lokalsamhället verkar vi särskilt för våra ungas utveckling och utbildning och bidrar till den lokala utvecklingen i stort.
Vår verksamhet påverkar miljö och klimatet på olika sätt. Till exempel ger vår materialanvändning, såsom betong och stål, upphov till koldioxidutsläpp, samtidigt som andra ämnen är hälso- och miljöfarliga. Vi använder jordens ändliga resurser och måste bli bättre på att arbeta cirkulärt och resurseffektivt, liksom att hantera ingrepp i naturen varsamt med hänsyn till biologisk mångfald. Vi ställer motsvarande krav på våra leverantörer och deras leverantörer och för kontinuerlig dialog med våra kunder för att underlätta för dem att nå sina miljö- och klimatmål. Samarbete är en förutsättning för positiv förändring.
Som en stor lokal aktör och arbetsgivare i Norden är det viktigt för oss att genom samverkan och dialog förstå behoven och utmaningarna i samhället och framför allt i våra lokalsamhällen. Det är med hjälp av denna förståelse vi kan minska verksamhetens negativa påverkan och öka dess nytta. Vi vill ta ansvar, oavsett om det är genom att bidra till mer klimatanpassad materialanvändning, sund konkurrens eller säkra och inkluderande arbetsplatser. Som en av Nordens största samhällsbyggare har vi bestämt oss för att vara Bästa arbetsplatsen och Ledande inom samhällsansvar i vår bransch. Det är åtaganden som förpliktigar.
Våra väsentliga hållbarhetsfrågor identifierar vi inom ramen för våra fyra strategiska målområden, och särskilt de två ovannämnda: Bästa arbetsplatsen och Ledande inom samhällsansvar. Målområdena sammanfattar också våra externa och interna mål.
Vi vill ta ansvar, oavsett om det är genom att bidra till mer klimatanpassad materialanvändning, sund konkurrens eller säkra och inkluderande arbetsplatser.
Intressenterna vägleder oss
Våra prioriterade hållbarhetsfrågor och aktiviteter inom hållbarhetsområdet utgår från verksamhetens faktiska och potentiella påverkan på människor och miljö, liksom ständigt pågående dialoger med representanter från våra olika intressentgrupper. Det är så vi håller oss uppdaterade om de förväntningar och krav som våra intressenter har på oss och vilka frågor som är viktiga för dem. Dialogen sker i såväl vardagliga möten med kunder, leverantörer, medarbetare och andra intressenter som mer strukturerat som till exempel leverantörsrevisioner, möten med politiker och andra beslutsfattare, ägar- och investerardialoger och seminarier på högskolor och andra lärosäten. Dialogernas sammanvägda resultat utgör grunden till väsentlighetsanalysen och våra prioriteringar för hållbarhetsarbetet. De är förankrade i styrelse och koncernledning, senast inför affärsplaneperioden 2021-2023, integrerade i koncernens och affärsområdenas affärsplaner samt stödjer arbetet inom produktutveckling och tekniska lösningar. I dialogerna – oavsett intressentgrupp – eftersträvar vi även att visa både på våra framsteg i verksamheten och goda exempel och initiativ, men också peka på utmaningar. På så sätt vill vi skapa och upprätthålla konstruktiva och transparenta dialoger som leder till faktisk positiv utveckling.
Åtta hållbarhetsprioriteringar
Peabs prioriterade hållbarhetsområden utgör en helhet, där delarna påverkar varandra. I samband med att vi antog en ny affärsplan för åren 2021 till 2023 reviderade vi de prioriteringar vi identifierat som de mest väsentliga för oss att hantera, följa upp och rapportera på. Vi sorterar in dessa under de två målområdena Ledande inom samhällsansvar och Bästa arbetsplatsen och målsätter dem för att säkerställa att de är integrerade i verksamheten och styrningen. De tar avstamp både i områden där vår verksamhet har negativ påverkan på människa, miljö och ekonomi och i områden där vår verksamhet kan göra positiv skillnad. Våra prioriterade områden har inte ändrats sedan vi redovisade dem i 2021 års års- och hållbarhetsredovisning. Vi har dock prövat dessa utifrån en diskussion om hur vår verksamhet påverkar omvärlden och hur vi påverkas av den, utfallet av denna redovisas nedan.
Våra hållbarhetsprioriteringar:
E – Klimatpåverkan
E – Resursanvändning
E – Miljö- och hälsofarliga produkter
S – Etik och antikorruption
S – Arbetsmiljö och säkerhetskultur
S – Jämställdhet, mångfald och likabehandling
E, S – Kvalitetssäkrad leverantörskedja
S – Ungas utbildning och utveckling
Läs mer om vår syn på våra hållbarhetsprioriteringar och hur vi styr dessa i GRI-appendix på peab.se.
Närproducerat samhällsbygge
Utgångspunkten för hur vi arbetar med våra prioriterade hållbarhetsfrågor är våra fyra lokalt samverkande affärsområden, som ger oss god kontroll över förädlingskedjan. Våra drygt 15 000 medarbetare säkerställer att vi så långt som möjligt tar vara på lokala resurser i form av egen personal, egna insatsvaror och underentreprenörer. Tillsammans med vårt sociala samhällsengagemang och integrerade klimat- och miljöarbete utgör detta grunden för det vi menar är ett närproducerat samhällsbygge.
Betydelse för intressenter
Peabs påverkan på omvärlden &
Omvärldens påverkan på Peab
Hållbarhetsaspekter
1. Klimatpåverkan
2. Resursanvändning
3. Miljö- och hälsofarliga produkter
4. Etik och antikorruption
5. Arbetsmiljö och säkerhetskultur
6. Jämställdhet, mångfald och likabehandling
7. Kvalitetssäkrad leverantörskedja
8. Ungas utbildning och utveckling
ESG
E=miljö
S=social
G=styrning
Peabs intressenter
Intressent | Förväntningar på Peab | Dialogformer | Skapande värden |
Aktieägare | Ansvarsfullt etiskt företagande, långsiktig ekonomisk värdeutveckling som skapar årlig avkastning, löpande riskkartläggning och -hantering, medvetenhet och åtgärder för minskad miljö- och klimatpåverkan, ansvar längs hela värdekedjan och samhällsengagemang bland annat i form av integrationsarbete och bidrag till ungas arbetslivserfarenhet och fritid. | Årsstämma, analytikerträffar, enkäter från investerare och ägare, investerarträffar och -samtal, nationella och internationella skattningar. |
|
Befintliga och potentiella medarbetare | Ansvarsfullt etiskt företagande, god arbetsmiljö och hög säkerhet, kompetensutveckling, gott ledarskap, likabehandling, jämställdhet och mångfald, goda arbets- och anställningsvillkor, medvetenhet och åtgärder för minskad miljö- och klimatpåverkan, samhällsengagemang bland annat i form av integrationsarbete och bidrag till ungas arbetslivserfarenhet, ansvar längs hela värdekedjan. | Daglig dialog, medarbetarundersökning, arbetsmiljömätning, arbetsmiljödialog, elevundersökning, arbetsplatsmöten, facklig samverkan, internutbildningar, incidentuppföljning, chefsmöten, mål- och utvecklingssamtal, extern undersökning kring arbetsgivarvarumärke, samverkan med studenter och utbildningsväsendet. |
|
Kunder | Ansvarsfullt etiskt företagande, professionellt affärsmannaskap, kompetens, resurskapacitet, kvalitet, tillgänglighet, erfarenhets- och kompetensåterföring, goda arbets -och anställningsvillkor, certifieringar, löpande riskkartläggning och -hantering, medvetenhet och åtgärder för minskad miljö- och klimatpåverkan, samhällsengagemang bland annat i form av integrationsarbete, praktikplatser och bidrag till ungas arbetslivserfarenhet, ansvar längs hela värdekedjan. | Personliga möten, dagliga kontakter, nätverk, samarbetsprojekt, dialogmöten, kundträffar, mässor, kundenkäter, frågeformulär från kunder, upphandlingar och revisioner. |
|
Leverantörer | Ansvarsfullt etiskt företagande, professionellt affärsmannaskap, löpande riskkartläggning och riskhantering, medvetenhet och åtgärder för minskad miljö- och klimatpåverkan (gärna i samverkan med leverantören), ansvar längs hela värdekedjan. | Upphandlingar, leverantörsutvärdering, personliga möten, dagliga kontakter, leverantörsträffar, leverantörsrevisioner, hållbarhetsdialoger och samarbetsprojekt. |
|
Aktörer i lokalsamhället | Bidrag till lokal samhällsutveckling, kostnadseffektivt byggande och bostäder i olika prisklasser, löpande riskkartläggning och riskhantering, medvetenhet och åtgärder för minskad miljö -och klimatpåverkan, engagemang i lokal miljövård, lokalt samhällsengagemang bland annat i form av integrationsarbete och bidrag till ungas arbetslivserfarenhet, sponsring av lokal ungdomsverksamhet, ansvar längs hela värdekedjan. | Studiebesök, samverkansprojekt, informationsträffar, nätverk, kontakter med länsstyrelser/kommuner, miljöredovisningar, visionsarbeten, mentorskap, sponsringsprojekt, medborgar- och boendedialoger. |
|
Styrningen av hållbarhetsarbetet
Peab styr hållbarhetsarbetet genom att identifiera, bedöma och hantera risker och möjligheter, arbeta med ständiga förbättringar och identifierade nyckelaktiviteter och -projekt, samt att mäta framstegen genom våra koncernövergripande samt affärsområdes- och dotterbolagsspecifika mål inom de prioriterade hållbarhetsfrågorna. Därtill sker styrningen genom centrala regelverk och ledningssystem samt så långt som möjligt på lokal nivå. För att förstärka den lokala förankringen tydliggjorde vi under 2021 det integrerade ansvaret för hållbarhetsarbetet i våra fyra affärsområden.
Peabs styrelse har ålagt koncernledningen det övergripande ansvaret för styrning och uppföljning av integreringen av hållbarhet i verksamheten. Peabs fyra affärsområdeschefer, som rapporterar till koncernchefen, är tillsammans med COO, CSO och CCO ansvariga för att hållbarhetsarbetet är en integrerad del av verksamheten. Till sin hjälp har de en hållbarhetsgrupp med kompetenser inom hållbarhet samt ett stort antal specialister, båda i de centrala stödfunktionerna och i affärsområdena. Koncernledningen följer upp hållbarhetsarbetet vid varje koncernledningsmöte, samt går igenom särskilda händelser med bäring på dessa frågor samt fördjupar sig vid varje möte i ett hållbarhetstema. Styrningen sker utifrån de fyra målområdena och de externa och interna målen som inordnas under dessa. Vissa av målen följs upp av både koncernledning och styrelse kvartalsvis, medan andra följs upp halvårs- eller helårsvis. Måluppföljningen och -utfallet ger koncernledningen möjligheter att sätta in åtgärder vid behov och sedan följa upp vidare.
Peab bedriver ett kontinuerligt, kompetenshöjande arbete på alla nivåer i koncernen inom de prioriterade hållbarhetsområdena, som miljö, arbetsmiljö, jämställdhet och mångfald, etik och antikorruption samt ungas utbildning och utveckling.
Regelverk och ledningssystem för styrning
Centrala regelverk och ledningssystem för styrning i Peab följer internationella konventioner och nationella lagar. Det mest centrala interna styrdokumentet, Peabs uppförandekod, bygger på FN:s Global Compacts principer, som inkluderar försiktighetsprincipen och FN:s mänskliga rättigheter samt ILO:s kärnkonventioner. Den ses över och uppdateras vid behov varje år. Peab undertecknade Global Compact 2012 och års- och hållbarhetsredovisningen utgör koncernens Communication on Progress, som är den årliga redogörelsen till Global Compact. Peab avser att fortsätta följa Global Compact, enligt beslut från vd och koncernchef.
Vi följer FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter (UNGP), liksom OECD:s riktlinjer för multinationella företag. Vi arbetar efter de metoder som OECD-riktlinjerna föreskriver.
Peabs styrelse har det yttersta ansvaret för att Peabs uppförandekod efterlevs och kommuniceras. Detta ansvar delegeras till vd och följer därefter ned i linjeorganisationen genom chefsleden på varje nivå som ansvarar för att kraven i koden samt tillhörande riktlinjer och regler tillämpas och efterlevs inom sina avdelningar eller funktioner. Varje medarbetare ansvarar i sin tur för att ta del av och följa uppförandekoden. Leverantörsuppföljning utifrån vad uppförandekoden – och sedan 2023 en särskild leverantörskod – föreskriver åligger inköpsfunktionen.
Tydliga ramar och riktlinjer
Respekten för de mänskliga rättigheterna är en självklar utgångspunkt för Peabs verksamhet och genom hela värdekedjan. Detta uttrycks tydligt i vår uppförandekod. Risker för kränkning av de mänskliga rättigheterna finns dock inom samtliga verksamhetsområden, internt och externt, och är särskilt påtagliga i leverantörskedjan. Därför är denna fråga central för oss och inbegriper flera av våra prioriterade hållbarhetsaspekter. Läs mer i avsnittet om risker och riskhantering på sidorna X-X.
För den – medarbetare eller intressent utanför Peabs organisation – som vill uppmärksamma Peab på allvarliga avvikelser mot uppförandekoden eller andra oegentligheter finns en visselblåsarfunktion. Funktionen finns tillgänglig både på Peabs webbplats och intranät och hanteras av Peabs etiska råd, som arbetar strukturerat enligt särskilda processer. Visselblåsaren har alltid möjlighet att vara anonym. Etiska Rådet rapporterar det totala antalet konstaterade och betydande fall av bristande efterlevnad av uppförandekod eller leverantörskod, lagar och föreskrifter till koncernledningen halvårsvis, samt till styrelsen i samband med delårsbokslutet i tredje kvartalet. Etiska Rådet rapporterar även om vilka pålagor som utfärdats. Läs mer om visselblåsarfunktionen i Peabs GRI-appendix.
Peabs uppförandekod kompletteras av fyra övergripande policyer; Miljöpolicy, Kvalitetspolicy, Informationssäkerhetspolicy och Arbetsmiljöpolicy. Dessa kompletteras i sin tur av ett antal riktlinjer och vägledande dokument. Samtliga policyer omsätts i webbaserade utbildningar som medarbetarna genomför med jämna mellanrum, samtidigt som de kommuniceras till kunder och leverantörer samt finns tillgängliga på Peabs intranät och externa webbplatser.
Fler åtgärder för att nå de globala målen
Peabs ledning genomför regelbunden översyn av verksamheten utifrån FN:s 17 globala mål och 169 delmål. Detta gjordes senast 2020. För perioden 2021-2023 har vi bedömt sex av målen som särskilt prioriterade, då de antingen utgörs av områden som innebär en potentiell risk eller områden där Peab har störst möjlighet att främja hållbar utveckling.
Mål 5 om jämställdhet är viktigt för Peab eftersom vi, liksom resten av bygg- och anläggningsbranschen, fortfarande har långt kvar till en jämn könsfördelning. Inför 2021 genomförde koncernledningen en omfattande jämställdhetsanalys och satte kvantitativa mål för jämställdhet för att förstärka framdriften på området. 2022 arbetade vi med förberedelser för satsningen Byggåret för kvinnor, som vi lanserade i början av 2023, för att attrahera fler yrkesarbetande kvinnor till Peab.
Mål 8 om bland annat arbetsvillkor omfattar flera av Peabs prioriterade hållbarhetsaspekter, såsom säker arbetsmiljö, goda villkor i leverantörskedjan och ungas väg in i arbetslivet. Det är dessutom ett område som präglas av stor risk. Under året vidareutvecklade vi till exempel våra leverantörskontroller för att säkerställa etiska och hållbara produktionsvillkor, samt tog fram en särskild leverantörskod.
Mål 9 om en hållbar industri, innovationer och infrastruktur är relevant bland annat på grund av dess koppling till vår industri- och anläggningsverksamhet och våra satsningar på hållbar innovation. Under året fortsatte vi bland annat att utveckla våra ECO-produkter och har nu bland annat lanserat ECO-Asfalt i hela Norden.
Mål 11 om att bygga hållbara städer och samhällen som är trygga och tillgängliga för alla summerar på många sätt det som är Peabs kärnverksamhet. Under året stärkte vi oss bland annat ytterligare som Sveriges största skolbyggare, lanserade vårt förskolekoncept samt fortsatte att utveckla det hållbara boendekonceptet NärBo. Vi har också arbetat vidare med att utveckla vårt koncept för ungas utveckling, Peab Life.
Mål 12 om hållbar konsumtion och produktion är prioriterat inte minst på grund av dess koppling till vårt miljömål om resurseffektivitet. Under 2022 inledde vi bland annat en rad nya projekt och samarbeten för ökat återbruk, till avseende trä, fönster och plaster.
Mål 13 om att bekämpa klimatförändringarna, är en global ödesfråga som Peab, i egenskap av stor samhällsbyggare i Norden, har ett stort ansvar för. Under året tog vi flera viktiga steg mot klimatneutralitet genom såväl innovation och investeringar som nya samarbeten för minskade utsläpp av växthusgaser.
Klimatrisker och -möjligheter enligt TCFD
På Peab arbetar vi långsiktigt och systematiskt för att minska vår klimatpåverkan och för att skynda på klimatomställningen till ett fossilfritt samhälle. För våra intressenter är frågan om klimatneutralitet högprioriterad och ett av Peabs miljömål är att vara klimatneutrala 2045.
Vi har börjat implementera TCFD:s (Task Force on Climate-Related Financial Disclosures) rekommendationer. Vi ser dem som ett bra verktyg för att strukturerat redovisa hur vi arbetar med våra klimatrelaterade risker och möjligheter, men också för att identifiera förbättringsområden. Många av dessa redovisas mer utförligt i vår årliga CDP Climate-rapport som finns på vår webbplats, tillsammans med ett antal här i Års- och hållbarhetsredovisningen.
Styrning
Peabs styrelse och ledning behandlar regelbundet frågor som rör klimatrelaterade risker och möjligheter. Koncernens miljömål är beslutade av ledningen och förankrade i styrelsen. Styrelsen har ålagt koncernledningen det övergripande ansvaret för styrning och uppföljning av klimatarbetet. Koncernens miljöchef är ansvarig för att strategiskt driva och samordna det koncerngemensamma klimatarbetet tillsammans med affärsområdenas chefer och specialister. Klimatrelaterade risker och möjligheter utgör en del av den strategiska dialogen. Måluppfyllelsen för klimatmål följs upp som del av övriga resultat.
Strategi
Peab har identifierat klimatrelaterade risker och möjligheter. En enkel scenarioanalys ligger till grund för identifieringen av dessa. Exempel på omställningsrisker är skärpta lagkrav och ökade kostnader för utsläpp. Exempel på fysiska risker är extremväder och översvämningar som påverkar Peabs produktion och val av lösningar.
Riskhantering
Peab arbetar kontinuerligt med att identifiera, bedöma och hantera klimatrelaterade risker och möjligheter; både fysiska och omställningsrelaterade sådana. Vi har påbörjat arbetet med att bedöma den finansiella påverkan dessa risker kan ha och att bedöma företagets resiliens i förhållande till dem. Resultatet från den koncernövergripande riskanalysen behandlas i såväl ledning som styrelse. Mer om riskhantering i Peab finns att läsa på sidorna 79-82 samt i CDP-rapporten.
Mål och mätetal
Peab har tre långsiktiga miljömål, varav ett innebär klimatneutralitet 2045. Peab använder en rad mätetal för att följa upp måluppfyllelse och klimatpåverkan, inkluderande Scope 1-2 samt delar av Scope 3. Dessa redovisas i Års- och hållbarhetsredovisningen samt i CDP-rapporten.