Övriga upplysningar

Hållbarhet

Alla som vistas på våra arbetsplatser ska kunna göra det under trygga och säkra förhållanden, trots att det finns riskfyllda arbetsmoment i verksamheten. Peab har en hög andel egna yrkesarbetare jämfört med andra aktörer i bygg- och anläggningsbranschen. I och med förvärvet av beläggnings- och ballastverksamheter i Norden ökade antalet medarbetare med ytterligare cirka 2 000 från och med den 1 april 2020. Antalet medarbetare vid utgången av andra kvartalet 2020 uppgick därmed till 16 654, varav yrkesarbetare uppgick till 9 300. Det höga antalet egna medarbetare tillsammans med många underentreprenörer på våra arbetsplatser gör att frågan om säkra arbetsplatser är särskilt viktig för oss.

Allvarliga olyckor

För att förebygga olyckor och tillbud på arbetsplatserna utvecklar vi kontinuerligt kvalitetssäkrade arbetsmetoder och utbildar medarbetarna. Fokus ligger på planering och riskbedömning i anslutning till framdriften i projekten samt lärande från inrapporterade riskobservationer, tillbud och olyckor.

Antalet allvarliga olyckor* under första halvåret 2020 uppgick till 25 avseende egen personal och 21 avseende underentreprenörer på våra arbetsplatser. Branschinitiativet Håll nollan, som Peab varit med och grundat och som arbetar för noll olyckor i byggbranschen, arbetar för närvarande med att utveckla en branschstandard för mätning och uppföljning av arbetsplatsolyckor. Peab kommer att börja rapportera i enlighet med den så snart standarden är framtagen och beslutad.

Riskobservationer

Varje risk som åtgärdas innebär en potentiell olycka mindre. Därför har vi högsta fokus på att få upp antalet inrapporterade och åtgärdade riskobservationer*. Målet för 2020 är 45 000 inrapporterade och åtgärdade riskobservationer. För första halvåret 2020 uppgick antalet till 27 185.

* För definition se avsnitt Alternativa nyckeltal och definitioner.

Övrigt

  • Peab inledde ett fördjupat samarbete med E.ON för att etablera energisystemet Ectogrid vid byggande. E.ONs koncept Ectogrid balanserar värme och kyla i fastigheten, vilket minskar behovet av tillförd energi.
  • Peabs dotterbolag Swerock tog i bruk sin andra produktionsanläggning för återvinning av schaktmassor, en så kallad våtsikt. Etableringen i Sundsvall är ytterligare ett steg i att erbjuda marknaden återvunnet grus- och bergmaterial som sparar värdefulla naturresurser. Med den nya tekniken kan mängden schaktmassor, som annars hade hamnat på deponi, minskas med cirka 80 procent.
  • Peab Asfalt fick full klimatbonus för sträckan E6 Stora Höga – Ödsmål genom att klara Trafikverkets höga krav att minska klimatbelastningen vid beläggningsarbetet.
  • Mitt under coronapandemin överlämnade Peab färdiga lokaler med 14 vårdplatser och en mottagningsdel för patienter med infektionssjukdomar på Södra Älvsborgs sjukhus i Borås. Peab färdigställde även en ny vårdavdelning på Norrlands universitetssjukhus i förtid. Avdelningen har 22 vårdplatser för nyopererade patienter, vilket gör att den befintliga postoperativa avdelningen på sjukhuset kan erbjudas till covid-19-patienter.

Risker och osäkerhetsfaktorer

Peabs verksamhet är utsatt för såväl operativa som finansiella risker. Riskernas påverkan på Peabs resultat och ställning avgörs till stor del av hur väl den dagliga verksamheten sköts i företaget. Därutöver är Peab som bygg- och anläggningsföretag utsatt för omvärldsrisker som till exempel konjunkturutveckling, klimatpåverkan, förändrade förutsättningar i form av ändringar av lagar och regelverk och andra politiska beslut.

Under inledningen av 2020 spred sig coronaviruset över stora delar av världen. Regeringar och riksbanker inför olika former av krispaket för att dämpa de negativa effekterna i ekonomin. Hela världsekonomin påverkas, men hur djupgående och långvariga effekterna blir är svårt att bedöma. Peab är en stor arbetsgivare med många anställda och många människor som befinner sig på våra arbetsplatser. Coronavirusets effekter på Peabs verksamhet är i det korta perspektivet begränsade, men hur vi påverkas på längre sikt och vilka finansiella effekter coronapandemin för med sig är för tidigt att uttala sig om vid tidpunkten för publiceringen av denna rapport. Se även avsnitt Coronavirus under Viktiga händelser under rapportperioden.

Hanteringen av de operativa riskerna är en ständigt pågående process med tanke på verksamhetens stora antal projekt som påbörjas, genomförs och avslutas. De operativa riskerna hanteras i linjeorganisationen inom respektive affärsområde med utgångspunkt i fastställda rutiner, processer och styrsystem. Verksamheten i Peab är till stor del projektrelaterad och berörs av en mängd olika kontraktsformer där risknivån varierar beroende på kontraktstyp. Oavsett kontraktsform kan oklarheter kring avtalsvillkor leda till gränsdragningsfrågor följt av tvist med beställare.

Den 13 december 2019 ansökte Peabs leverantör Nynas AB om företagsrekonstruktion och den 12 mars 2020 ansökte Nynas AB om förlängning i tre månader, vilket beviljades. Därefter har ytterligare förlängning ansökts, vilket har beviljats till den 15 september 2020. Nynas AB är en viktig leverantör av bitumen, som används som bindemedel i tillverkning av asfalt. I det fall Nynas AB inte kommer att kunna fullgöra sina åtaganden kommer det att innebära stora störningar på den nordiska beläggningsmarknaden och påverka samtliga bolag verksamma inom asfaltbeläggning inklusive Peab som är en stor aktör. Peab har valt att komplettera med andra leverantörer för att säkra leveranser av bitumen.

De finansiella riskerna är främst kopplade till verksamhetens kapitalbehov, kapitalbindning och tillgång till finansiering. De finansiella riskerna hanteras på koncernnivå. För ytterligare information om risker och osäkerhetsfaktorer, se Års- och hållbarhetsredovisningen för 2019.

Viktiga händelser under rapportperioden

Utdelningsförslag och tillbakadragande av förslagen

Peabs styrelse fattade i samband med bokslutskommunikén 2019 beslut om att föreslå årsstämman om dels en oförändrad kontantutdelning om 4,20 kr per aktie, dels en extra utdelning av samtliga aktier i ett nybildat fastighetsbolag (Annehem Fastigheter).

Vid tidpunkten för beslutet hade inte den globala spridningen av coronaviruset börjat. Därefter har spridningen utvecklats till en pandemi, vilket i sin tur skapat mycket stor osäkerhet kring den ekonomiska utvecklingen i världen.

Den 24 mars 2020 omprövade styrelsen beslutet avseende den extra utdelningen av samtliga aktier i Annehem Fastigheter. Strategin att bilda bolaget, dela ut och börsnotera bolaget ligger fast. Dock sköts beslutet om själva utdelningen och börsnoteringen fram tills osäkerheten minskat samt förutsättningarna förbättrats. För mer information se avsnitt Annehem Fastigheter.

Peabs styrelse beslutade den 7 april 2020 att även dra tillbaka förslaget till årsstämman om ordinarie utdelning på 4,20 kronor per aktie i sin helhet. Styrelsen och koncernledningen har haft en genomgång av situationen med fokus på att identifiera åtgärder som behöver genomföras vid olika scenarier på den nordiska byggmarknaden. Huvudsyftet är att skapa förutsättningar för att kunna hantera kostnadsmassan i en minskad verksamhet, samtidigt som den långsiktiga produktionskapaciteten säkerställs. Exempel på åtgärder är korttidspermitteringar och utbildningsinsatser.

Styrelsens ambition är att löpande utvärdera utdelningskapaciteten och beroende av utvecklingen kunna fatta beslut om såväl kontantutdelning som tidpunkt för utdelning av samtliga aktier i Annehem Fastigheter.

Lovön

Hässelby

Coronavirus

Under inledningen av året har coronaviruset fått spridning över stora delar av världen. Länder har infört olika åtgärder med kort varsel för att begränsa smittspridning, det handlar om exempelvis inrese-​ och karantänsbestämmelser. Börserna världen över föll kraftigt under mars månad. Regeringar och riksbanker inför olika former av krispaket för att dämpa effekterna i ekonomin. Hela världsekono­min kommer att påverkas men i vilken omfattning är i nuläget svårt att bedöma.

Peab är en stor arbetsgivare med många anställda och många människor som befinner sig på våra arbetsplatser. Som arbetsgivare värnar vi om våra anställda, men naturligtvis också om våra kunder, underentreprenörer och leverantörer samt andra samarbetspartners. För Peab är det viktigt att utifrån ett samhällsperspektiv göra vad vi kan för att behålla lugnet, hindra smittspridning och hålla i gång vår verksamhet.

Peabs utgångspunkt för begränsning av smittspridning är Folkhälsomyndighetens riktlinjer och instruktioner i Sverige samt motsvarande riktlinjer i de övriga länderna där vi är verksamma. Då situationen förändras kontinuerligt, liksom myndigheternas instruktioner, följer vi utvecklingen noga och anpassar oss i takt med dem. Framför allt påverkar de förhållningsreglerna vi ger våra medarbetare.

Med utgångspunkt i detta fokuserar vi på att upprätthålla stabiliteten i vår verksamhet. De kortsiktiga effekterna av coronaviruset på Peabs verksamhet är i dagsläget begränsade, men vi följer naturligtvis utvecklingen noggrant för att kontinuerligt kunna bedöma möjlig påverkan i ett längre perspektiv. Under rådande förhållanden ser vi att det är en styrka för oss att vi är det lokala företaget med det stora bolagets resurser. Peab har fyra affärsområden, Bygg, Anläggning Industri och Projektutveckling, som samverkar på lokal nivå, och vi har en stor andel egna insatsvaror och egen personal. Det ger oss god kontroll över byggprocessen och gör oss därmed mindre sårbara för produktionsstörningar.

Som företag gör vi det som står i vår makt för att förhindra spridningen av coronaviruset och arbeta vidare med vårt samhällsbygge. Så bidrar vi samtidigt till människors säkerhet och välmående.

Under ledning av vår specialinrättade coronagrupp följer vi noggrant utvecklingen och kommer att uppdatera informationen i takt med att behov uppstår.

Förvärv av beläggnings- och ballastverksamhet i Norden

Den 4 juli 2019 tecknade Peab avtal om att förvärva YITs beläggnings-​ och ballastverksamhet i Norden. Transaktionen var villkorad av godkännande av konkurrensmyndigheterna samt uppfyllande av sedvanliga avtalsvillkor. I slutet på mars 2020 erhölls godkännande från konkurrensmyndigheterna och förvärvet slutfördes den 1 april 2020. Verksamheten konsolideras i Peabkoncernen från detta datum.

Förvärvet innebär att Peab utökar sin närvaro i Sverige, Norge och Finland samt etablerar sig inom beläggningsverksamhet i Danmark. Peab får en unik och marknadsledande position inom denna verksamhet i Norden. Genom förvärvet övertar Peab cirka 2 000 medarbetare, cirka 200 strategiskt placerade täkter samt 63 asfaltverk runt om i Norden. Affären innebär att industriverksamhetens betydelse för koncernen ökar.

En större geografisk spridning inom verksamheter som normalt sett är mindre konjunkturkänsliga ökar även stabiliteten i koncernen. Dessutom skapas förutsättningar för vidare expansion och utveckling av andra verksamheter, som Recycling och Betong.

Transaktionen är en kombination av aktie-​​​​​ och inkråmsförvärv. Förvärvslikvid uppgick till 3 184 Mkr för skuldfri rörelse och är fullt finansierad.

Under 2019 omsatte den förvärvade verksamheten 5 878 Mkr med ett justerat EBITDA om 282 Mkr.

För mer information, se avsnitt Affärsområde Industri samt not 2.

Innehav av egna aktier

Peabs innehav av egna aktier uppgick vid ingången av 2020 till 1 086 984 B-aktier, motsvarande 0,4 procent av totalt antal aktier. Inga förändringar har skett under första halvåret 2020.

Peabaktien

Peabs B-aktie är noterad vid Nasdaq Stockholm, Large Cap listan. Peabaktiens stängningskurs den 16 juli 2020 var 83,95 kr, vilket innebär en minskning under 2020 med tio procent. Den svenska aktiebörsen, mätt med Affärsvärldens generalindex, ökade under samma period med en procent. Under 2020 har Peabaktien som högst noterats i 110,70 kr och som lägst i 59,30 kr.